Sinds februari 2025 is Martha Lukasi de nieuwe directeur van Sibusiso. Sinds september 2022 was ze al betrokken bij het centrum als General Manager Finance and Operations. In deze periode hebben we haar leren kennen als een zeer gepassioneerde en betrokken medewerker die het team goed leidt in de werkzaamheden en de Directies voorziet van de nodige (financiële) informatie. Sinds januari heeft Martha haar Master in Human Resource Management behaald aan het Institute of Accountancy in Arusha. 

Martha leren kennen is een vrouw leren kennen met humor, passie, daadkracht. Maar ook met een visie op de toekomst van het centrum. Daarom vroegen we haar om zich voor te stellen in deze nieuwsbrief.

Martha vertelt: 'Ik ben 45 jaar geleden geboren in de regio Arusha, ik ben getrouwd met Solomon en ik ben moeder van 4 kinderen, waaronder een energieke tweeling van 5. Solomon werkt in het Verenigd Koninkrijk en is grotendeels online beschikbaar voor het gezin. Dit betekent dat ik ons drukke huishouden leid als CEO van chaos, directeur geschillen en hoofd van snack- en voedselvoorziening. Ik begon mijn carrière 20 jaar geleden bij Price Waterhouse Coopers (PwC) in Dar es Salaam, waar ik verantwoordelijk was voor auditing. Ik voel passie om bij te dragen aan een beter leven voor kinderen. 

Ik ben zeer vereerd om te worden benoemd tot de nieuwe uitvoerend directeur van Sibusiso. In deze rol geef ik leiding aan de organisatie in de dagelijkse bedrijfsvoering, de strategie en belangenbehartiger voor kinderen met een beperking. Mijn werk omvat het veiligstellen van financiering, het managen van het team en ervoor zorgen dat de programma's echt een verschil maken in het leven van mensen. Ik ben zeer toegewijd aan empowerment en inclusiviteit, en ik streef ernaar deel uit te maken van een beweging die niet alleen onze kinderen en hun ouders verbetert en inspireert, maar ook onze toegewijde medewerkers. 

Het Sibusiso-team is de afgelopen 25 jaar aanzienlijk gegroeid. Hoewel ik nog niet zo lang bij Sibusiso werk, weet ik dat deze groei specialisatie binnen ons team mogelijk heeft gemaakt. De onvermoeibare inspanningen zijn de sleutel geweest tot het succes van de organisatie. Niets is te vergelijken met de toewijding van onze medewerkers om de behoeften van elk kind te begrijpen, gepersonaliseerde plannen te maken en een ondersteunende leeromgeving te creëren. De focus op communicatie, sociale vaardigheden, emotionele steun en het werken met gezinnen helpt kinderen om zelfvertrouwen te krijgen en hun hele leven te groeien.

De groeiende vraag naar hulp is een uitdaging

Ondanks inspanningen om kinderen in nood te ondersteunen, blijft de groeiende vraag een uitdaging. Het invaliditeitspercentage op het vasteland van Tanzania is bijvoorbeeld gestegen van 9.3% naar 11.2%, wat de toenemende behoefte benadrukt. Met de beperkte middelen die onze organisatie heeft, of die van andere organisaties, kunnen we niet iedereen helpen. Daarom is nauwe samenwerking met lokale gemeenschappen en de overheid essentieel bij de uitvoering van belangrijke projecten. Het is bekend geworden dat het Nationaal Strategisch Plan voor Revalidatie FY 21-26 bepaalt dat gemeenschapsdiensten in nationale en regionale ziekenhuizen zeer beperkt blijven. Dit gebrek aan toegang is vooral een uitdaging voor mensen op het platteland.

Ik zie de toekomst van Sibusiso als veelbelovend, met spannende kansen voor groei en de ontwikkeling van een unieke en innovatieve omgeving die een betekenisvolle impact heeft. Onze engagement om kinderen met een handicap op grote schaal te blijven ondersteunen, blijft een topprioriteit.

Ik wil ook van de gelegenheid gebruik maken om iedereen die deze reis heeft gesteund te erkennen en diep te waarderen. Uw bijdragen zijn van onschatbare waarde geweest en naarmate we verder gaan, is uw voortdurende betrokkenheid belangrijker dan ooit. Samen kunnen we een nog groter verschil maken’.